Easter in Ukraine
Великдень – це найважливіше свято року. Великоднє яєчко називається писанка. Шкаралупу писанок знаходили при археологічних розкопках цивілізацій, що існували більше 3000 років тому, і багато з тих візерунків використовується для розпису писанок сьогодні.
Підготовка до Великодня починається за 7 тижнів оголошенням посту. Віруючі не їдять м’ясо і продукти тваринного походження. Неділя за тиждень до Великодня в Україні називається Вербною неділею. Люди приносять додому гілки верби, що святяться в церкві. Цей тиждень присвячений підготовці
Easter
The house must be clean too. Good Friday is the day that the women of the family bake “paska”, Ukrainian Easter bread. On Saturday children dye Easter eggs to add to the Easter basket which will be blessed in church. It also includes pysanka, salt, paska, sausage and ham. In the evening people go to church for the Easter mass, which lasts all night. Easter Sunday is a day of singing songs and eating. Young girls dance and sing about nature and spring. People exchange pysanky.
Vocabulary:
Shell [Jel] – шкаралупа archaeological [,а:кю’1юс1зік1] – археологічний design [di’zain] – узор, малюнок advent [‘sedvent] – прихід to dye [dai] – фарбувати Lent [lent] – Великий піст willow [‘wilau] – верба blessed [blest] – освячений according to [a’ko:dirj] – згідно sunrise [‘sAnraiz] – схід сонця mass [mses] – служба (у церкві) to exchange [iks’t[emd3] – змінювати
Questions:
What is the most important holiday of the year? What is Lent? What is pysanka? When does preparation for Easter start? How do people prepare for Easter? When do children dye eggs? What do people put into the Easter basket?