Віскі

Віскі.

В уявленні багатьох людей, які люблять дивитися вестерни – віскі міцний алкогольний напій дикого Заходу. Але це не правда, віскі існувало ще до того як Колумб відкрив Америку. Так вийшло, що дві країни змагаються за право називатися батьківщиною віскі і вважають його своїм національним напоєм.

У Шотландії вважається що цей напій вийшов після того як хрестоносці завезли на острів технологію дистиляції і в давні часи основними виробниками цього напою були ченці, які використовували для виробництва найпростіші перегінні апарати,

його виробляли не багато і ченці використовували його як ліки. А в Ірландії приписують винахід цього напою покровителю цієї країни Святому Патріку.

Поступово технології з виробництва віскі вийшли за межі стін монастирів, і приготування напою і з XVI століття стало масовим. Віскі, яке вироблялося в давні часи, по суті, не відрізнялось від звичайного самогону, у той час його рідко витримували в бочках.

За стародавніми рецептами для виготовлення віскі використовували ячмінний солод, ячмінь, жито і овес. За свою історію цей напій пережив спроби його заборонити, обмежити його виробництво та перехід під державну

монополію. У таких умовах він розвивався і досяг своєї досконалості. У середині XIX століття виробництво віскі на острові переходить на промислові рейки, починаються експерименти з процесами змішування напою з різних інгредієнтів, спроби виробляти віскі з пшениці та кукурудзи. В той же час вводиться певний стандарт, за яким віскі мають право називатися тільки спирти витримані не менше 3 років у бочках.

У наш час цей напій поділяють на чотири основні сорти – Malt whisky або солодовий виробляється з ячмінного солоду, Grain whisky або зерновий виготовляється з пшениці, і цей напій практично не потрапляє в роздрібний продаж, а використовується лише для купажу. Третій сорт віскі – Blended whisky або змішаний виходить шляхом поєднання першого і другого сортів. А четвертим сортом віскі вважається бурбон – американський кукурудзяний віскі.

Міцність цього напою залежно від сортів та зазвичай буває 40 – 50 градусів, хоча деякі сорти можуть будити до 60 градусів. У наш час завдяки безлічі рецептів приготування, купажування, і можливості експериментувати з різними термінами витримки віскі в бочках існує велика кількість різноманітних марок цього напою. Наприклад, найбільш поширений термін витримки віскі 10 – 12 років, але є марки цього напою з витримкою 21, 40 і 50 років.

Існує різні традиції вживання цього напою, одні люблять вживати його чистим, а інші розбавляють його водою. Віскі – складова частина багатьох алкогольних коктейлів.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Віскі