Твір на тему: “Українські страви”
Українська кухня є пам’яткою нашого народу, яку можна порівняти з культурою та традиціями країни. Вона давно одержала поширення далеко за межами України, а окремі блюда (борщ, вареники, сало) увійшли в меню міжнародної кухні.
Страви української кухні не можна переплутати ні з одними різносолами, існуючими в світі. Так склалося тому, що кулінарія України включає в себе безліч компонентів, які були запозичені і перероблені по-своєму, під національний менталітет. Українська кухня вважається по праву однією з найбагатших і найрізноманітніших
Якими ж національними стравами пишатися Україна і тим самим приваблює до себе інтерес? Про це – далі.
Борщ. Знаменитий червоний борщ входить в національні кухні багатьох країн колишнього СНД. У наших широтах він з’явився ще в дохристиянські часи, тому і батьківщиною цієї страви вважається українська земля. Перша згадка про борщ з’явилося в ХV столітті. Звідки така назва? Багато лінгвістів стверджують, що назва цієї страви походить від назви борщівника – листової рослини, яка використовувалося у рецепті замість капусти.
В Україні борщівник росте так само, як і буряк, і разом вони
Сало. Українське сало вважається делікатесом для багатьох іноземних гостей. Його вживають у всіляких видах: тушкованому, вареному, свіжому, солоному, смаженому або копченому. Якщо в салі є численні м’ясні прошарки – це підчеревина, засолене сало – відомий всім бекон, обсмажені шматочки сала на сковорідці – шкварки, без яких неможливо уявити український обід.
Вареники. Національне українське блюдо, яке оспівував у своїх творах сам Микола Васильович Гоголь. Багато слов’янських народів привласнюють це блюдо собі. Так само часто плутають українські вареники з російськими пельменями, хоча різниця в них така ж, як у вареників з італійськими равіолі.
Головною родзинкою цієї страви є саме тісто, яке має бути пузате, але при цьому дуже ніжне і м’яке. Начинки використовують найрізноманітніші: тушковану капусту, сир, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені й товчені сухофрукти (сушину) і різні гриби. До вареників обов’язково подають шкварки і сметану. До речі, в стародавні часи цією стравою не тільки пригощали гостей. Дівчата на день ангела Андрія ворожили на варениках. А якщо вареники наснилися – це було передвісником пишних гулянь і навіть весілля.
Багато господинь можуть похвалитися власним рецептом приготування цієї страви. Хоча насправді ніяких складнощів в рецепті немає. Готуються вареники з прісного тіста з найрізноманітнішою начинкою, бувають варені і приготовані на пару. Найголовніший секрет приготування вареників – тісто треба готувати не на воді, а на кисляку або сироватці.
Холодець. Ця страва є популярним старовинним блюдом, яке присутнє на кожному українському застіллі. Приготування правильного холодцю – заняття не з легких. І якщо прості господині готували страву з м’ясних залишків, то в будинках аристократів над приготуванням холодцю трудилися не одну годину, висвітлюючи бульйон і роблячи зовнішній вигляд холодцю більш привабливим. В Україні холодець готують з свинячих і яловичих ніг або гомілок. До столу холодець обов’язково подають з хріном або гірчицею.
Голубці. Ця страва близькосхідної та європейської кухні дуже полюбилося українцям. Де вперше з’явилися голубці, історія замовчує. Але існує кілька легенд їх виникнення. Якщо згадати турецький сарм (загорнутий у виноградному листі рис), то саме Туреччину можна вважати близькою батьківщиною голубців. Але в Україні трохи поміняли інгредієнти: замість виноградного листя стали використовувати капустяне листя, а замість баранини – більш звичні для нас телятину або свинину. Зараз українці сміливо вживають це блюдо на святах, а так само воно широко поширене в українських ресторанах.
Розповідати про українську національну кухню можна ще довго, але достатньо й перелічених вище рецептів, які були, є і будуть справжньою гордістю нашого народу і невід’ємною частиною культури та життя багатьох майбутніх поколінь.