Твір на тему: “Що значить служити Богові і людям?”

Кожна людина має внутрішню потребу не тільки отримувати від світу блага і почесті, але і віддавати йому щось. Віддавати можна свою доброту, розуміння, співчуття, частинку своєї душі і свого часу. Особливо добре це розуміють ті, хто правдиво і щиро вірять у Бога. Віруючі в Бога люди завжди є добрими, вони найчастіше надають допомогу тим, хто їх оточує своїми словами і вчинками. У віруючих людей існує реальна потреба служити не тільки своєму Господу, але і звичайним людям, адже Святе Письмо дійсно наказує надавати оточуючим людям свою допомогу.

Що конкретно включає служіння людям і Господу?

Насправді, служіння людям – це душевний порив. Якщо людині не хочеться цього робити, навряд чи варто примушувати себе до цього. У світі є багато тих, хто потребує допомоги, розуміння, співчуття. Саме у прояві всіх цих почуттів і може полягати служіння людям. Втім, найчастіше можливість по-справжньому служити людям з’являється у тих, хто править державами і цілими народами. Особливість цих людей в тому, що на їх плечі покладається відповідальність підвищеного розміру. Вони не просто мають право розпоряджатися чужими долями, вони зобов’язані це робити, адже без

цього держава ризикує поступитися своїм ворогам, ризикує програти, після чого нещастя настане для всього народу. Хороший, дійсно відповідальний правитель якісно править людьми, поводиться з ними так, як вони того заслуговують, що в кінцевому результаті і є повноцінним служінням.

Приклад такого правителя ми побачили у творі Осипа Назарука під назвою “Роксоляна”. Молода українська дівчина на ім’я Анастасія опинилася в полоні ворожої держави, але доля склалася так, що вона стала в підсумку її правителькою. При цьому Роксоляна не зрадила свою справжню віру, православ’я. Вона змогла одночасно служити своєму Господу, не порушуючи приписи рідної віри, і керувати величезним чужим для неї народом, коли її чоловік-падишах не міг цього зробити. При цьому правління цим народом було справжнім служінням для дівчини. Вона правила впевнено, красиво, ні у кого не виникало сумнівів у її здібностях.

На прикладі Роксоляни ми бачимо, як іноді буває складно поєднувати служіння Богу і служіння народові. Українська дівчина мала правити народом, який не був рідним для неї, але вона робила це вміло і ефективно. У той же час вона не забувала, що є православною людиною і слідувала канонами своєї віри. Добре, що такі життєстверджуючі приклади існують – вони мотивують жити і займатися всіма справами.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Твір на тему: “Що значить служити Богові і людям?”