Масляна

Колись ми з мамою гостювали у бабусі, яка живе в селі Піскуватому. Одного лютневого дня, поливаючи кімнатні квіти, я побачила дівчат і хлопців, які бігали, гралися і жартували на вулиці. На моє запитання бабуся відповіла: “Сьогодні ж Масляна почалася!” Я попросила її розказати про це, бо бабусині оповіді завжди цікаво слухати. 1 вона розказала про Масляну ось що.

Широко відома зараз Масляна, на яку печуть млинці,- насправді це проводи російської зими. Але ми, українці, Масляну святкуємо інакше. Основною стравою Масляної (Маслениці) є вареники

з сиром, які вживають з маслом або сметаною.

“Взагалі, – продовжувала бабуся, – Масляна вважається жіночим святом, хоч участь у ньому можуть брати і чоловіки”.

У понеділок збиралися жінки в гурти і відзначали початок Масляної, у вівторок вони знову сходилися, влаштовували всілякі забави і сценки-вистави. У середу та четвер із жартами і сміхом вони обходили хати, де пригощались варениками з сиром і ще горілкою.

“Але найцікавіше, – підморгнула мені бабуся, – відзначали останній день Масляної – Сиропусну неділю. Люди розважалися, наїдалися і пили досхочу, бо потім починався суворий

Великий Піст. Того ж дня знайомі та родичі просили вибачення за образи і йшли “заїдати і запивати” нанесені одне одному прикрощі. Звичайно, їли вареники з сиром, тому й казали: “Вареники доведуть, що й хліба не дадуть”. А вже ввечері готувалися до приходу Великого Посту. Так завершувався останній день Масляної”.

Людям було жаль прощатися з радісними днями, тому вигадали примовку: “Масляна, Масляна, яка ж ти мала, – якби ж тебе сім неділь, а посту – одна”.

“Але нічого вже не поробиш. – “Не завжди котові Масляна”, – закінчила розповідь бабуся.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Масляна