До свята Великодня

Крашанка – необхідний атрибут свята Великодня, символ відродження життя. Здавна щороку великодньої п’ятниці господині готували крашанки: червоні, жовті, зелені. Вони прикрашали святковий стіл. А звідки ж господині брали ті фарби?

По-перше, відвар цибулинного лушпиння, що збиралося протягом тривалого часу, фарбував яйце у приємний червоний і світло-брунатний кольори.

Відвар з листя медуниці забарвлював їх у зелене, а з вільхових шишечок – у жовте, звичайна синька, яку вживали, коли мастили хату, давала приємний блакитний тон.

До неділі крашанки лежали на столі в рушнику на покуті, а на Великдень у дитячих руках вони мандрували по всьому селу, котилися з горбочків по землі, де дівчата гадали на свою долю.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)

До свята Великодня